Jak znaleźć dobry catering?

CateringGdy chcemy urządzić konferencję, szkolenie czy przyjęcie komunijne, jedną z najważniejszych rzeczy, o której musimy pamiętać jest zadbanie o posiłki. Zaproszeni goście ten element organizacyjny z pewnością będą jakoś kojarzyć z danym wydarzeniem, w którym uczestniczyli. Dlatego jeśli chcemy wywrzeć dobre wrażenie, warto m.in. zadbać właśnie o odpowiedni catering. Tylko jak znaleźć firmę, która sprosta oczekiwaniom gości?

Pierwsze oznaki dobrego

Nie każda firma cateringowa to restauracja i nie każda restauracja oferuje catering. Mimo, że istnieje wiele firm, które zajmują się przygotowaniem, dostarczeniem posiłków czy nawet całą organizacją przedsięwzięcia, znalezienie dobrego cateringu nie jest wcale takie łatwe. Najlepiej, gdy wybierzemy restaurację, która w swojej ofercie ma catering na imprezy okolicznościowe i którą znamy - jedliśmy w niej bądź znajomi o niej opowiadali. Własne lub czyjeś doświadczenie pozwoli nam podjąć słuszny wybór.

Warto także dowiedzieć się czy firma cateringowa bądź restauracja świadcząca takie usługi jest dobrze wyposażona w odpowiedni asortyment: sztućce, naczynia, termosy na kawę czy herbatę. Sam fakt, że dana firma posiada taki sprzęt jest jednak niewystarczający. Wszystko musi wyglądać dobrze.

Dociekliwość jest ważna

Jedzenie na różnych wydarzeniach powinno być różnorodne. W końcu ostatnio panuje trend na potrawy wegetariańskie i wegańskie, zatem może zdarzyć się, że ktoś z naszych gości nie znajdzie dla siebie nic do jedzenia. Dlatego warto przejrzeć menu restauracji lub firmy cateringowej. Same nazwy mogą nam powiedzieć mało - równie ważny jest wygląd serwowanych posiłków. Jeśli jest możliwość zobaczenia zdjęć potraw, skorzystajmy z niej. Jako potencjalni klienci mamy prawo wiedzieć czy firma dostarczała catering na takie wydarzenie jak to, które organizujemy. Da nam to możliwość zweryfikowania czy dana oferta rzeczywiście sprawdzi się w naszym przypadku.

Jakość jedzenia

Świeżość składników to podstawa. W szczególności dotyczy to potraw z surowym mięsem lub rybami, a także z owocami morza. Jeśli restaurator zajmujący się cateringiem pozwala na przyjrzenie się pracy jego kucharzy podczas sporządzania posiłków jest to znak, że nie ma nic do ukrycia. Czy mamy prawo wymagać tego od niego? Niekoniecznie. Jednak (powtórka blisko siebie) możliwość takiego monitoringu pracy świadczy o dobrej jakości podawanych potraw. W końcu nie możemy sugerować się jedynie ceną. Często może być nieadekwatna do serwowanego jedzenia. To, że zapłacimy sporą sumę za catering nie jest gwarancją smacznych posiłków. Niskie ceny również nie świadczą o małych porcjach. Jednak lepiej orientować się, które produkty, ile kosztują. Takie działania wyjdą na dobre nam i naszym portfelom.

Pełen profesjonalizm

Przyrządzenie ładnie wyglądających i smacznych potraw to nie wszystko. Wisienką na torcie powinna być profesjonalna obsługa. Należy dostosować liczbę kelnerów i kelnerek do liczby gości. Wszyscy muszą wyglądać schludnie i powinni sprawiać wrażenie miłych i opanowanych osób. Nikt nie chciałby być obsługiwany przez gburów. Dobra firma cateringowa powinna się na tym znać. Jako klient śmiało możesz prosić o rady w tej sprawie, a także możesz wymagać, by obsługa prezentowała się jak najlepiej. Dobrze sprawująca się ekipa cateringowa także wpływa na odbiór całego twojego przedsięwzięcia w oczach gości.